Desenvolupen un projecte pioner per a produir hidrogen sense emissió CO2

Clúster Mav,


Des del 2023, el fabricant de components sinteritzats AMES; l'Institut de Microelectrònica de Barcelona del CSIC (IMB-CNM-CSIC), l'enginyeria i consultoria energètica AESA i el distribuïdor i desenvolupador d'equips i instrumentació EQUILAB, el Clúster de la Indústria de l'Automoció de Catalunya (CIAC) i el Clúster de Materials Avançats (Clúster MAV), treballen junts en un projecte col·laboratiu i pioner que permet obtenir hidrogen, a través de metà, sense emissió de CO2 a l'ambient. Aquest projecte ha comptat amb el suport del Ministeri d'Indústria i Turisme, a través del programa de suport a les Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI).

Un projecte únic per a la indústria de l'automoció

Es tracta del Projecte H2oMe pel qual s'ha desenvolupat un reactor inductiu d'alta eficiència energètica fabricat amb tecnologia additiva per a la generació distribuïda de H2 sense emissió de CO2 mitjançant piròlisi catalítica de metà, enfocat a la indústria de l'automoció.

L'objectiu final del projecte és impulsar la transició energètica a través d'una ràpida descarbonització, aprofitant l'actual infraestructura de gas natural, per propulsar una economia d'hidrogen distribuïda als punts de demanda, amb una importància especial per aconseguir una indústria i mobilitat pesada sostenibles.

Ja s'estan fent els passos per consolidar una nova fase del projecte

Cal destacar que ja s'està treballant en una nova fase del projecte que permeti fer un pas més i involucrar un industrial perquè pugui explotar l'hidrogen desenvolupat per aquest reactor a la seva fàbrica.

El projecte ha comptat amb una subvenció de 161.426€ del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme sobre un pressupost de 222.805€, un finançament que ajudarà assolir la transició energètica en la mobilitat a través de la cooperació entre empreses i sectors connectats.

El projecte H2oMe ha estat finançat pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme a través del programa de suport a les Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb l'objectiu de millorar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses.

Sobre el Clúster de la Indústria de l'Automoció de Catalunya (CIAC)

Creat l'abril del 2013 com una plataforma de cohesió i cooperació entre les empreses de l'automoció catalana i amb un nucli constituent format per les empreses SEAT, NISSAN, GESTAMP, FICOSA i DOGA. És una associació sense ànim de lucre, oberta a les empreses vinculades al sector de l'automoció, que tinguin activitat de R+D+I i tinguin seu a Catalunya. El CIAC no té dotació econòmica pública i es finança amb les aportacions de les empreses associades.

Gairebé 200 empreses formen part del Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya amb una facturació total superior als 20.000 milions d'euros i que donen feina a més de 40.000 treballadors. L?objectiu és reforçar la competitivitat de la indústria de l?automòbil i mantenir-lo com un dels principals motors de l?economia catalana.

Entre les activitats principals del CIAC hi ha la posada en marxa de projectes que abasten totes les línies que necessita la indústria. Des de la implementació de noves tecnologies com ara la realitat virtual, el blockchain o el Big Data, fins a la compartició d'experiències entre els socis per millorar la gestió empresarial. Fins avui s'han posat en marxa amb èxit 174 projectes.

Sobre el Clúster MAV

El 2015 es va fundar Clúster MAV, el Clúster de Materials Avançats de Catalunya, un clúster de base tecnològica basat en una estratègia d'innovació i de R+D amb aplicabilitat industrial per a l'obtenció de materials d'alt valor afegit, així com per a la seva implantació a els processos de fabricació i transformació. El principal objectiu del MAV és identificar i prioritzar les oportunitats i les necessitats tecnològiques, de recerca i d'innovació a curt, mitjà i llarg termini en el sector dels materials avançats, i facilitar els avenços científics, tecnològics i industrials corresponents que assegurin la competitivitat , la sostenibilitat i el creixement del teixit empresarial català.

Sobre AMES

AMES es dedica a la fabricació de peces de metall sinteritzat, mitjançant la tecnologia de la metal·lúrgia de pols (Pulverimetal·lúrgia). En els més de 70 anys de treball i investigació dedicats al sinteritzat d'AMES, s'han fabricat successivament els productes següents: pols de bronze atomitzats, coixinets de bronze i/o ferro autolubricats, peces estructurals d'una gran varietat de composicions d'acer, materials magnètics dolços base Fe, Ni, Co, Si i P, discos de fricció, filtres porosos de bronze i inoxidable, membranes i reactors per a filtració alimentària i mèdica, escombretes de motor elèctric sinteritzades, i materials porosos base titani per a aplicacions biomèdiques. Actualment el grup AMES ofereix una àmplia gamma de productes tant a nivell nacional com internacional. Les principals aplicacions de les peces fabricades són: 83% Sector automoció, 10% Sector electrodomèstics i 7% Resta.

Sobre IMB-CNM-CSICEl IMB-CNM pertany al CSIC (Agència Estatal Consell Superior d'Investigacions Científiques), que és la institució pública d'investigació més gran d'Espanya i la tercera d'Europa. És un organisme públic de recerca autònom, multisectorial i multidisciplinar, integrat per 120 instituts de recerca a totes les àrees de recerca amb una plantilla total de més de 15000 persones, amb més de 3000 investigadors permanents (http://www.csic.es /). El CSIC té una àmplia experiència en la realització de projectes de R+D+i finançats per la indústria i els organismes públics nacionals i internacionals. El CSIC és un actor important en el desenvolupament de l'espai europeu de recerca.

Sobre AESA

AESA és una enginyeria fundada l'any 1982 per proporcionar solucions energètiques per a la indústria oferint serveis de consultoria, enginyeria, direcció d'obra i projectes claus en mà. És una enginyeria de mida petita la missió de la qual se centra a proporcionar solucions energètiques, econòmicament competitives i mediambientalment respectuoses per a la indústria i tercer sector.

Sobre EQUILAB

Equilab S.A. és una empresa amb una llarga trajectòria tecnològica, constituïda el 1989 a Sant Sebastià dels Reis, Madrid. L'empresa presenta un model de negoci diversificat en tres àrees: distribució d'equips i consumibles de fabricants nacionals i internacionals; servei tècnic d'instrumentació analítica per a la Indústria Metal·lúrgica i Química en general i disseny, desenvolupament i fabricació d'una línia pròpia d'equips, enfocats a la preparació i tractament de mostra per analitzar-los posteriorment.

Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies